Je agenda zit bomvol, je hebt een hoop toetsen en een enorme berg huiswerk: het is dan erg verleidelijk om een paar blikjes energydrink achterover te gooien en de hele dag en nacht door te blokken, tot je alles op je to-do-list afgewerkt hebt. Het voelt misschien alsof je heel goed bezig bent, als je zo lang achter elkaar aan je schoolwerk hebt gezeten, maar haal je er ook wel echt goede resultaten mee? En is het wel echt goed voor je productiviteit om zo lang door te werken?
Waarom je pauze moet nemen
Uit onderzoek blijkt dat het veel beter is voor je productiviteit en voor je prestaties om regelmatig pauzes te nemen na korte periodes van concentratie, dan om lange periodes aaneengesloten werken. Je hersenen zijn namelijk helemaal niet gemaakt om meerdere uren achter elkaar te focussen. Het brein werkt van nature met korte uitbarstingen van productiviteit, die afgewisseld worden met periodes van lagere activiteit, waarin je je concentratie verliest en begint te dagdromen. Als je het druk hebt en veel huiswerk moet maken, ben je misschien geneigd dit vermoeide gevoel te onderdrukken met cafeïne of suiker. Dit zorgt er echter voor dat je op je energiereserves gaat teren, waardoor je minder goed bestand bent tegen stress. Ook heeft het weinig zin om hier zonder regelmaat aan toe te geven en op je telefoon te gaan scrollen: het is dan erg moeilijk om deze weg te leggen en je weer te focussen. Je kunt er dus beter voor zorgen dat je voor jezelf na een bepaalde tijd een pauze inplant. Dit zorgt ervoor dat je weer met hernieuwde energie aan de slag kan, het bevordert je creativiteit en dit zorgt weer voor betere schoolresultaten.
Hoe vaak en hoe lang moet je dan pauzeren?
Als je een beetje gaat zoeken op het internet, zul je enorm veel verschillende productiviteitstechnieken kunnen vinden, die allemaal wat anders zeggen over hoe lang de periodes van rust en productiviteit moeten zijn. De Pomodoro-methode is bijvoorbeeld een hele bekende techniek: hierbij zet je een wekker voor 25 minuten waarin je hard werkt, waarna je 5 minuten pauze mag nemen. Zo ga je door tot je een aantal van deze rondes hebt voltooid, waarna je een langere pauze neemt van een half uur. Een onderzoek uit het bedrijfsleven beweert dat je het beste een periode van 52 minuten kan werken, gevolgd door 17 minuten pauze.
Om eerlijk te zijn is er eigenlijk geen perfecte techniek voor concentreren en pauzeren; iedereen is anders. Probeer gewoon zelf wat uit, en kijk wat jij het fijnste vindt! Het belangrijkste is dat je er in ieder geval voor zorgt dat je regelmatig pauze neemt, en dat je je ook echt aan je schema houdt. Dus: als je besluit een uur geconcentreerd aan je huiswerk te besteden, doe dat dan ook echt. Zet een timer aan, zet je telefoon op stil of leg hem weg, en ga niet tussendoor opstaan om een snack te pakken!
Wat voor pauzes kun je het beste nemen?
Daarnaast is het natuurlijk ook van belang hoe je je pauzes invult! Als je echt wat uit je pauzes wil halen, en na je pauze weer met hernieuwde energie aan de slag wil gaan, dan is het niet voldoende om op je bureaustoel te blijven zitten en 10 minuten door TikTok te scrollen. Het werkt het beste om op te staan van je werkplek en echt even afstand te nemen van dat waar je mee bezig was!
Beweging
Als je je na een tijdje werken vermoeid en ongeconcentreerd voelt, kan het juist heel erg nuttig zijn om een actieve pauze te nemen. Doe een korte work-out op je slaapkamervloer of las een korte yogasessie in. Aangezien je tijdens het leren aan je bureau zit, starend naar je computerscherm of gebogen over de boeken, kun je na een lange tijd studeren best wel eens hoofdpijn or rugpijn krijgen. Door op te staan en te bewegen voorkom je dit, en zo kun je bovendien echt even je hoofd leeg maken! Het werkt helemaal goed als je even naar buiten gaat om een stukje te wandelen of te fietsen, zeker als je dit in een groene omgeving doet. Dit heeft een positief effect op prestaties die veel mentale inspanning kosten, zoals studeren dus.
Sociale pauze
Een andere optie is om een sociale pauze in te lassen. Als je op school zit te studeren, neem dan even de tijd om met je vrienden te kletsen. En dan niet over je huiswerk natuurlijk: het idee van een pauze is juist dat je even helemaal afstand neemt! Als je thuis aan het studeren bent, helpt het ook om even te appen of te bellen met je vrienden. Let hierbij wel op dat je daarna niet eindeloos door je social media gaat scrollen: hierbij raak je al snel het besef van tijd kwijt. En leg je telefoon na je pauze ook weer weg!
Powernap
Als je een volle dag bezig bent met huiswerk maken en leren voor toetsen, zul je er waarschijnlijk achter komen dat je ergens in de middag een dipje krijgt. Je kunt dan gewoon koppig doorgaan en nog een kop koffie drinken, maar als je koffie is uitgewerkt zul je daarna in een nog ergere dip komen. Het helpt dan ook meer om in zekere zin toe te geven aan je middagdip: je kunt een kort dutje doen, oftewel een powernap. Korte powernaps verlagen je stressniveau, en verhogen je productiviteit. Houd wel de lengte van je powernap in de gaten. Om een snelle boost te krijgen is 20 minuten slaap al voldoende, en hierna kun je meteen weer aan de slag! Precies genoeg om je door je middagdip heen te slepen dus.
Inplannen dus!
Door regelmatig pauzes te plannen kun je beter en harder werken in de periodes die je opzijzet voor geconcentreerd werk: je kunt de verleiding om je telefoon te pakken beter weerstaan als je weet dat je over een uurtje weer even pauze mag nemen. Bovendien word je van pauzeren veerkrachtiger tegen stress en vermoeidheid. Dus doe jezelf niet tekort, en plan genoeg pauzes in tijdens je studiesessies. Je zult merken dat je je minder moe voelt en betere resultaten behaalt!
Bronnen
American Psychology Association, ‘Give me a break’, Monitor on Psychology (2019), vol. 50 no. 1 <https://www.apa.org/monitor/2019/01/break>
Forbes, ‘Want to get more done? Try taking more breaks’, 6-2-2017 <https://www.forbes.com/sites/kevinkruse/2017/02/06/want-to-get-more-done-try-taking-more-breaks/?sh=4f29690d6db4>
Business Insider, ‘4 effectieve manieren om pauzes te nemen tijdens het (thuis)werken – van micropauze tot intermittent resting’, 15-4-2020 <https://www.businessinsider.nl/pauze-nemen-werken-thuis-methoden-micropauze-intermittent-resting-pomodoro/>
Wallner et al., ‘Reloading Pupils’ Batteries: Impact of Green Spaces on Cognition and Wellbeing’, International Journal of Environmental Research and Public Health (2018), vol. 15, 1205